THEY SHOOT HORSES, DON’T THEY? (coproductie)

Schermafbeelding 2013-05-04 om 08.54.02

Vanaf 13 juni kan u in de Gentse Minardschouwburg gaan kijken naar de voorstelling They Shoot Horses, Don’t They? van Horace McCoy in regie van NTGent regisseur Domien Van Der Meiren. De acteurs van de Gentse amateurverenigingen Hoger StrevenKrakeelde WAANzin en TRAC sloegen de handen in elkaar voor deze coproductie.

So you think you can dance?IdoolBelgium’s got talent, … Een mens gaat ver om beroemd te worden. Maar wat als vooral je sociale status en armoedige familiale achtergrond je bijna dwingen om de hoofdprijs te winnen? Dan wordt de dansmarathon een hel.

Na De Goede Mens van Sezuan wordt dit de tweede grote coproductie van Theater de WAANzin, Hoger Streven, Teater Krakeel en TRAC.

Amerika, jaren ’20 en ’30. Overal heerst depressie en armoede. Om aan de ellende te ontsnappen worden in het ganse land dansmarathons georganiseerd. Uithoudingswedstrijden waarin het erop aankomt het langst te blijven dansen. Per uur, non stop 24 uur op 24, krijgen de deelnemers 15 minuten rust. Ze moeten dansen, dus in beweging blijven, maar ondertussen ook opdrachten uitvoeren om het publiek meer te vermaken dan alleen met hun vermoeiende aftakeling.

De Amerikaanse auteur Horace McCoy schreef een roman en een toneelstuk over het fenomeen. Sydney Pollack verfilmde het boek in 1969 onder de zelfde titel They Shoot Horses, Don’t They?.

Het stuk volgt de deelnemers die, wanhopig door armoede, alles doen om te winnen of aandacht te krijgen van de ceremoniemeester. Want die is op zoek naar talent voor de filmindustrie. Niemand had zich echter een voorstelling kunnen maken van de gruwelijke, uitputtende en zelfs dodelijke competitie en aftakeling die begint. En dat dan voor het vermaak van enkele verveelde toeschouwers. De dansers slikken al die vernederingen, want de eerste prijs is duizend dollar én ontdekt worden door de filmwereld. Hedendaagse TV-programma’s als So you think you can dance? zijn niet ver af…

Beelden van de echte dansmarathons zoals die in Amerika gehouden werden ten tijde van de grote depressie.

THEY SHOOT HORSES DON’T THEY ?
van Horace Mc Coy
regie DOMIEN VAN DER MEIREN
piano & soundscapes: STAN VANGHELUWE

Te zien in de Minardschouwburg op 
donderdag 13 juni 2013 om 20u 
vrijdag 14 juni 2013 om 20u 
zaterdag 15 juni 2013 om 20u – UITVERKOCHT 
zondag 16 juni 2013 om 15u

met: Luce Buelens, Dirk Crommelinck, Kristof De Koker, Isabelle De Ruelle, Bernard De Ruelle, Wim De Witte, Linda D’halluin, Ann Haenebalcke, Bernard Heireman, Marc Houtekier, Christophe Huysecom, Chris Keyngnaert, Karla Kerckaert, Louis Kindt, Bert Lambelin, Rob Lenoir, Trui Notebaert, Patrick Pevenage, Tamara Van Camp, Antoine Vandenberghe, Nele Vandermeulen, Sarah Verhaeghe, Lutgart Verraes, Karolien Voets, Regi Wietendaele e.a.

zang: Debbie Crommelinck / Tine Truwant
percussie: Kurt Ronsse
Regie-assistentie Truus Janssens

Reservaties online via deze link
of aan de ticketbalie Vooruit – 09 267 28 28 
open : di tem vrij : 11u00 – 18u00 / zat: 15u00 – 18u00

Tickets 15 euro (14 euro met korting)

Een coproductie van de Theaters Hoger Streven, Krakeel, Trac en de WAANzin

Met dank aan:

Schermafbeelding 2013-06-02 om 20.12.29

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.