DE REIS VAN MENEER PERRICHON

thumbperrichonIn 1860 schreef Labiche de klucht De reis van Meneer Perrichon, een subliem portret van het burgerdom uit de 19e eeuw.

Meneer Perrichon, een zelfbewuste maar niet al te snuggere Parijzenaar, heeft zijn vrouw en dochter al jarenlang een “grote reis” beloofd. Of beter nog… hij heeft zichzelf die reis beloofd. Eindelijk is het zover. De koffers staan gepakt. De verwachtingen zijn hoog gespannen en de trein is reeds in aantocht. De droom van Meneer Perrichon lijkt eindelijk in vervulling te gaan. Maar reizen doe je echter nooit alleen. Ook de familie Perrichon niet. De familie wordt op de voet gevolgd door twee avontuurlijke en charmante jongeheren, beiden geraakt door de pijlen van Cupido. Hun reisdoel ligt echter op een gans ander terrein!

Labiche werd geboren in 1815 te Parijs als zoon van een suikerfabrikant. Hij begint op 17 jarige leeftijd aan zijn rechtenstudies en na het behalen van zijn diploma schrijft hij zijn eerste toneelstuk. Daarna schrijft hij in een razend tempo en met verscheidene medewerkers, komedie na komedie (zomaar eventjes 175 in totaal).

Hij wordt snel rijk en als hij 52 is, besluit hij zijn pen op te bergen. Drie jaar later wordt hij lid van de Academie Française. Hij sterft in 1888 aan een hartaanval in Parijs.
Al de 175 stukken die zijn “theaterfabriek” heeft geproduceerd werden ook gespeeld, want Labiche leverde uitsluitend kwaliteitswaren.

In 1997 koos Trac voor deze Franse komedie van één van de meesters van het vaudeville-theater, Eugène Labiche. Met méér dan 20 acteurs op scène werd deze productie een groots opgezet verjaardagsfeest ter gelegenheid van het vijfjarige bestaan van de groep.

Deze slideshow vereist JavaScript.

CAST & CREW van DE REIS VAN MENEER PERRICHON
regie Peter Marichael

Met
Dirk De Mey
Marijke Verhaeghe
Wim De Witte
Karen Depoorter
Filip Marichael
Pierre Van Melle
Dirk Verleysen
Sofie De Mol
e.a.

DE REIS VAN MENEER PERRICHON in de PERS
HET LAATSTE NIEUWS – 06/05/1997
De toneelvereniging TRAC werd op 3 mei bekroond met het prestigieuze Roelandjuweel voor hun “De reis van meneer Perrichon” van Eugène Labiche.

DE GENTENAAR – 10/02/1997
Het amateurgezelschap TRAC viert zijn vijfjarige bestaan met de groots opgezette productie van een luchtig Frans stuk uit 1860. Beroepsacteur Peter Marichael zorgde voor een geslaagde mise-en-scène.

HET VOLK – 10/02/1997
Deze lustrumproductie van TRAC past perfect in de lijn van wat het nu vijf jaar jonge gezelschap een beetje onbewust uitstippelde. TRAC zette al vier keer “de betere komedie” neer. (…) Heel de toon van deze productie is gewoon maf, bijwijlen door het dolle en dat dan nog aangedikt met actuele regievondsten zoals “de ramptoeristen”. (…) De populariteit en reputatie van het gezelschap zorgen terecht voor volle zalen.