DE WAANZIN EN TRAC WINNEN DE “THE FOUNDERS’ TROPHY” VOOR BESTE PRODUCTIE OP FEATS 2019

(Gent, 3 juni) – Afgelopen weekend namen de Gentse toneelgezelschappen de WAANzin en TRAC deel aan het 43e Festival of European Anglophone Theatrical Societies 2019 (FEATS) in het Duitse Ottobrunn (München) met een Engelstalige versie van “Dekalog 10”, een fragment uit hun productie 10 Geboden. Op de slotavond van het festival kreeg acteur Marnix Van Hamme een nominatie als beste acteur voor zijn rol van Jerzy en werd de voorstelling verkozen tot Beste Productie van wat de jury omschreef als een sterk festival.

In april 2017 presenteerden TRAC en Theater de WAANzin de marathon-voorstelling 10 Geboden. De voorstelling was gebaseerd op de tiendelige Poolse televisiereeks Dekalog van Krzysztof Kieslowski uit 1989, herwerkt tot tien taferelen, één per gebod. Samen goed voor vijf uur theater. Het werd een opgemerkte en beklijvende voorstelling die in 2017 meedong voor het Landjuweel en ook geselecteerd werd voor het Gentse Amateurtheaterfestival als één van de zes beste voorstellingen van het seizoen 2016-2017.

Een deel van deze voorstelling (Dekalog 10) werd geselecteerd voor het Festival of European Anglophone Theatrical Societies (FEATS) in het Duitse Ottobrunn (nabij München). FEATS is een jaarlijks festival voor amateurtheatergroepen op het Europese vasteland, die een Engelstalige voorstelling brengen. Tussen 30 mei en 2 juni stonden 12 toneelstukken van groepen uit Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, België en Frankrijk op de affiche.

Gezien de voorstellingen op dit festival een maximum-lengte van 50 minuten mogen hebben, werd gekozen voor Gebod 10: Gij zult niets begeren dat van uw naaste is (in het Engels wordt dat dan: DEKALOG 10: Thou shalt not covet thy neighbor’s goods). Dit zwart-komische stuk vertelt het verhaal van Artur, frontman van de rockband City Death, die al twee jaar geen contact meer heeft met zijn broer Jerzy. Ze zien elkaar terug op de begrafenis van hun vader. Bij het leegmaken van hun vader’s zwaar beveiligde flat, ontdekken ze een grote verzameling postzegels. Maar op datzelfde moment worden ze benaderd door een buurvrouw die zegt dat hun vader haar nog veel geld verschuldigd is…

Een professionele jury bekroonde de voorstelling met de FEATS Founders’ Trophy voor Beste Productie, in wat ze zelf een heel sterk festival noemden met drie groepen die meer dan 80% behaalden. Bovendien had de jury veel lof voor het ensemble en kreeg acteur Marnix Van Hamme een nominatie voor de prijs voor beste acteur.

Regisseur en bezieler van het project Dirk Crommelinck: “de prijs is een bijzonder mooie bekroning voor een gewaagd, maar fantastisch project dat de WAANzin en TRAC meer dan drie jaar geleden samen hebben opgestart. Dat de jury zoveel lof had voor het ensemble, doet ons alleen nog maar meer uitkijken naar verdere en nauwere samenwerkingen.