Gentse gezelschappen WAANzin en TRAC geselecteerd voor de ‘olympische spelen van het amateurtheater’ in Monaco!

De co-productie “Dekalog 10” van de Gentse amateurgezelschappen Theater TRAC en de WAANzin werd uit meer dan 80 wereldwijde kandidaturen geselecteerd voor het 17ème Mondial du Théâtre in Monaco (17 tot 22 augustus). De voorstelling werd voor het festival voorgedragen door de koepelorganisatie voor amateurtheater in Vlaanderen en Brussel OPENDOEK.

“Dekalog 10” is een fragment uit de productie 10 Geboden die WAANzin en TRAC in 2017 speelden. Met deze voorstelling wonnen de groepen eerder al de “Founders’ Trophy” voor beste productie op het 43e Festival of European Anglophone Theatrical Societies 2019 (FEATS) in het Duitse Ottobrunn (München)

In april 2017 presenteerden TRAC en Theater de WAANzin de marathon-voorstelling 10 Geboden, een portret van de bewoners van een flatgebouw in Warschau op keerpunten in hun leven, wanneer ze te maken krijgen met angst, passie en verlies in 10 korte verhalen. De voorstelling was gebaseerd op de tiendelige Poolse televisiereeks Dekalog van Krzysztof Kieslowski uit 1989, herwerkt tot tien taferelen, één per gebod. Samen goed voor vijf uur theater. Het werd een opgemerkte en beklijvende voorstelling die in 2017 meedong voor het Landjuweel en ook geselecteerd werd voor het Gentse Amateurtheaterfestival als één van de zes beste voorstellingen van het seizoen 2016-2017.

Een deel van deze voorstelling Gebod 10: Gij zult niets begeren dat van uw naaste is (in het Engels wordt dat dan: DEKALOG 10: Thou shalt not covet thy neighbor’s goods) werd nu geselecteerd voor het 17ème Mondial du Théâtre in Monaco een vierjaarlijks festival opgericht in 1939 door de Studio de Monaco. Sinds 1957 is het World Amateur Theatre Festival een officieel evenement van AITA/IATA (Association Internationale du Théâtre Amateur) en staat het onder de Hoge Bescherming van de Soevereine Prins van Monaco. Op 19 en 20 augustus delen WAANzin en TRAC de affiche in het Théâtre des Variétés in Monaco met 14 andere amateurtheatergroepen uit onder meer Cuba, Italië, VSA, Japan, Finland, Marokko en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Het zwart-komische stuk vertelt het verhaal van Artur, frontman van de rockband City Death, die al twee jaar geen contact meer heeft met zijn broer Jerzy. Ze zien elkaar terug op de begrafenis van hun vader. Bij het leegmaken van hun vader’s zwaar beveiligde flat, ontdekken ze een grote verzameling postzegels. Maar op datzelfde moment worden ze benaderd door een buurvrouw die zegt dat hun vader haar nog veel geld verschuldigd is…

In mei 2019 speelden de twee groepen deze Engelstalige voorstelling ook op het FEATS-festival (Festival of European Anglophone Theatrical Societies) in het Duitse Ottobrunn (München) waar een professionele jury de voorstelling bekroonde met de FEATS Founders’ Trophy voor Beste Productie.

DEKALOG 10: Thou shalt not covet thy neighbor’s goods
naar ‘Dekalog’ van Krysztof Kieslowski en Krysztof Piesiewisz
regie en bewerking Dirk Crommelinck
productieleiding An Vanden Broeck
met Ellen Carette, Sofie De Mol, Wim De Witte, Alix D’Haene, Bart Ideler, Isabel Vandersteene, Marnix Van Hamme, Jeroen Verpoest, en Simon Wullens.

TRAC in het nieuws: