SEIZOEN 2015-2016 SAMEN STERK ! – WAAR OF NIET WAAR?

Unknown-1

Vier Gentse amateurtheaters bundelen voor een nieuw seizoen hun krachten. En bieden opnieuw een boeiend programma voor elk wat wils. Bij aanvang van het seizoen staan we graag stil bij wat de rode draad door deze programmatie kan zijn, wat de diverse stukken thematisch gemeen hebben. En die kondigen zich in al hun verhaallijnen aan als een spel van waarheid versus leugen. Misschien tezelfdertijd wel de metafoor van het toneelspel zelf: wat is theater spelen anders dan een leugen verpakken als waarheid? Een fictief verhaal vertellen, dat door spelers en publiek als waar wordt aanvaard…

Krakeel brengt de leugen driemaal op de planken! In Eco wordt de draak gestoken met projectontwikkelaars die platte commercie verpakken in de bouw van een megalomane ecovillage. Liegen om ter meest. Of: Een man leeft als Godfried van Bouillon al 20 jaar in een waanwereld. Nu wil men zijn illusie ontnemen en hem met een shocktherapie in de echte wereld brengen… maar wie beliegt hier wie? En de iconische jonge Werther van Goethe brengt het romantische lijden naar de Theaterstraat. Maar dan in een niet-romantische versie. Levenslust en weemoed, verwondering en fascinatie om van een rots te springen en dodelijke verliefdheid. Een dodelijke leugen?

Bij Theater Trac een klassieker op het programma: Molières Le Bourgeois gentilhomme (Burgeredelman). Welgestelde burger Jourdain wil opklimmen tot de adel. Daarvoor neemt hij lessen in de kunsten, de filosofie en de wapenkunde. Die lessen kunnen echter niet verdoezelen dat hij zich beter tot zijn stand zou beperken. Zijn hoogmoedsdrang zorgt ervoor dat hij de waarheid over zijn gezin uit het oog verliest. Tot zijn toekomstige schoonzoon (niet van adel trouwens) hem een fantasiekoekje van eigen deeg geeft….

Hoger Streven doet zijn naam eer aan met twee premières voor Vlaanderen. Het beroemde boek en de dito film Haar naam was Sara (Tatiana De Rosnay) neemt ons mee terug naar één van de vreselijkste periodes uit onze geschiedenis, de tweede wereldoorlog met zijn verschrikkelijke deportaties. Of hoe toen waarheid en leugen mensenlevens verwoestten. De kleine Sara belooft tijdens een razzia aan haar broertje Michel om hem zo vlug mogelijk te komen opzoeken en sluit hem op in een kast. Ze wil kost wat kost die belofte nakomen en het geen leugen laten zijn… Verdacht is een strakke whodunit naar het boek van John Wainwright, waarbij een gedistingeerde rijkaard in een drievoudige moordzaak aan een subtiel verhoor wordt onderworpen tot hij ineenstort. Maar is dit terecht…?

Theater de WAANzin (leugen en waarheid zelfs vervat in zijn naam) houdt nog even zijn Shakespearerepertoire aan, om in 2016 Williams 500 jaar oude sterfdatum te vieren. Met drie klassiekers in een modern kleedje! In De Storm handelt de plot volledig om waan en illusie. Prospero, verbannen naar een eiland, neemt daarvoor wraak op zijn broer en gelijkgezinden en dropt hen op datzelfde eiland in een soort Expeditie Robinson. Wie ontsluiert de waarheid? In Venetië woonde ooit een koopman. Nu wordt die Shylock in onze maatschappij gedropt. Wil hij nog steeds ‘een pond vlees’ uit het lichaam van zijn schuldenaar Antonio? Of is het een vreselijke leugen om vooral zijn gram te halen op een oude vijand? En tenslotte maakt de WAANzin Veel gedoe om niets. Een gemaskerd bal is de perfecte sedng voor de personages uit deze komedie om elkaar te beliegen en te bedriegen. Maar leiden al die kuiperijen wel tot iets? Of blijkt het gewoon inderdaad veel gedoe…. Ontrouw, misleiding en elkaar bespioneren, de mens ten voeten uit?

In onze coproductie tenslotte vertellen we Verhalen uit het Weense Woud (van Ödön von Horváth, regie Domien Van der Meiren). In een willekeurige stad volgen we de lotgevallen van een aantal kleurrijke bewoners. Tegen de achtergrond van een politiek en economisch wankele tijd zoeken ze rust in de natuur, fortuin in de loterij of vertier in de nacht. En gretig storten ze zich in geflirt en blinde liefdes, die de kilte van de stad moeten doen vergeten.

Al loopt de leugen nog zo snel…

… de waarheid achterhaalt haar wel.


Maar we liegen niet als we je vertellen dat het Truth-vs-lies-ABO een waar koopje is!

Klik hier voor 4 voorstellingen en bespaar 8€!
en kom volgende pareltjes ontdekken in onze zalen:

Haar naam was Sarah (Hoger Streven – 19, 20, 24, 26 en 27 februari 2016)
De Koopman van Venetië (de WAANzin – 26, 27 februari 3,4 & 5 maart 2016)
Le Bourgeois gentilhomme (TRAC – 11, 12, 16, 17, 18 & 19 maart 2016)
Verhalen uit het Weense woud (co-productie Krakeel, Hoger Streven, de WAANzin & TRAC – 9,10 & 11 juni 2016 in de Minard, Gent)

Kom naar onze zalen en laat u beliegen
op zoek naar een waarheid in uw leven!…

Meer info over de volledige programmatie van de gezelschappen kan u vinden op deze sites:

www.krakeel.be / www.hogerstreven.be / www.theatertrac.be / www.dewaanzin.be

 

Logo's_DeVier