TIEN GEBODEN

“10 Geboden” Een co-productie van Theater de WAANzin en Theater TRAC

Theaterminnend Gent herinnert zich ongetwijfeld de epische productie Tien Geboden van NTGent die alweer tien jaar geleden in première ging. De voorstelling was gebaseerd op een tiendelige Poolse televisiereeks Dekalog van Krzysztof Kieslowski uit 1989 en werd door Koen Tachelet herwerkt tot tien taferelen, één per gebod. Deze taferelen overspannen samen vijf uur theater.

Een bijzondere theaterervaring, waar spelers van Theater de WAANzin en Theater Trac nog steeds van onder de indruk zijn. Zij brachten hun eigen versie in april 2017 in de WAANzin-zaal aan de Nieuwe Vaart.

De voorstelling werd nu ook geslecteerd voor het Gentse Amateurtheaterfestival als één van de zes beste voorstellingen van afgelopen seizoen! De voorstelling zal worden hernomen op het Gama-festival op zaterdag 7 oktober. (klik hier voor tickets)

In tien korte verhalen zien we de bewoners van een flatgebouw in Warschau op keerpunten in hun leven, wanneer ze te maken krijgen met angst, passie en verlies. Ze hebben geen antwoorden in pacht, maar doen moedig hun best om elkaar te benaderen. Vol kwetsbaarheid en onvermogen, vol verlangen om elkaar te beminnen en bemind te worden.

De voorstelling bestaat uit twee avondvullende delen. Wie beide delen wil zien, kan twee avonden naar keuze boeken en doet financieel voordeel.

Een beperkt publiek kan echter ook genieten van de marathon waarin het hele stuk in één keer gespeeld wordt. Op dit ogenblik lijkt  het marathontheaterkijken erg in trek. Denken we aan Fabres Mount Olympus en Odysseus, een zwerver komt thuis in een regie van Michaël De Cock. Daarom bieden we de bingewatchers onder jullie ook een 10 Gebodenmarathon aan, met een Pools geïnspireerde maaltijd. U kan dan genieten van alle verhalen na elkaar..

“10 Geboden” naar “Dekalog” van Krysztof Kieslowski en Krysztof Piesiewisz

Koen Tachelet over zijn bewerking: “De Bijbelse 10 geboden waren ooit het antwoord van een goddelijke voyeur. De oudtestamentische God kijkt, oordeelt en stuurt dan een boodschap: in de vorm van een ramp, een zegen, een vloek. Maar echt deelnemen aan het onzekere proces van het menselijke zoeken doet Hij niet. God keek naar zijn volk, zag dat het in zonde leefde en gooide – letterlijk – zijn 10 richtlijnen op de aarde. Daarna zweeg God, en was het aan de mens om de 10 geboden in de praktijk toe te passen. Over de moeilijkheden die we ondervinden om die richtlijnen te volgen,  gaat onze hele geschiedenis. Wij zijn God niet, en daarom worden wij verplicht om onze veilige positie te verlaten en het met elkaar uit te zoeken. Over dat moeizame maar noodzakelijke zoeken gaan de 10 verhalen uit Kieslowski’s Dekalog. Daarbij plaatst Kieslowski zijn personages steeds weer op dat ‘decalogische’ kruispunt tussen kijken en handelen. Zolang ze toekijken, kunnen zijn personages terugvallen op ‘objectieve’ richtlijnen en waarheden. Zodra ze de stap naar het handelen zetten,  blijken die richtlijnen niet meer te kloppen, en  blijkt dat er geen objectieve, goddelijke waarheid bestaat over hoe te leven. De mens moet het dan niet langer met God uitzoeken, maar met zichzelf en de ander. Dat brengt onzekerheid mee, angst, pijn en kwetsbaarheid. De stap van toekijken naar handelen. Met alle risico’s die daaraan verbonden zijn.”

Regisseur en bezieler van deze productie Dirk Crommelinck: Tien Geboden speelde een aantal jaren geleden in NTGent. De verhalen maakten zoveel indruk op mij dat ik ze ooit ook in het amateurtheater wou proberen spelen. Proberen omdat het een hele klus wordt, zowel voor de acteur als voor de toeschouwer. Telkens 5 verhalen in elk deel passeren de revue en vormen een waaier aan prachtige dilemma’s waarvoor een mens zich gesteld weet. Onoplosbaar? Alleszins spiegelend aan het echte leven, vol ZIN in de waan, onze missie dus alle eer aandoend. Het belooft een heel speciaal theateravontuur te worden.”

TIEN GEBODEN
naar ‘Dekalog’ van Krysztof Kieslowski en Krysztof Piesiewisz
bewerking Koen Tachelet
regie Dirk Crommelinck
productieleiding Bartel Neirynck en An Vanden Broeck
met Griet Bessems, Ellen Carette, Ingrid De Bie, Sofie De Mol, Wim De Witte, Alix D’Haene, Hanne Hendrickx, Marc Houtekier, Bart Ideler, Patrick Pevenage, Ann Rogge, Anthony Van Caenegem, Isabel Vandersteene, Marnix Van Hamme,  Jeroen Verpoest, Katrien Wemel en Simon Wullens.